2018 Liberal Düşünce Kongresi 2-4 Kasım 2018 tarihlerinde Liberal Düşünce Topluluğu ve Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) işbirliğinde ve ayrıca Değerli Eğitim Derneği'nin katkılarıyla Ürgüp Dinler Otel'de gerçekleştirildi. Kongrenin açılış konuşmasını Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı yaptı.
Kongrenin açılışında konuşan NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı, ülke genelinden bilim ve fikir insanlarının bir araya getirildiği kongreye katkıda bulunmaktan ve ev sahipliği yapmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Bağlı, " Üniversitemiz ile Liberal Düşünce Topluluğu işbirliğinde gerçekleştirmek olduğumuz kongreye ülkenin dört bir tarafından katılan siz birbirinden değerli bilim ve fikir insanlarına öncelikle teşekkür ediyorum. Kongre boyunca yapılacak oturumlarda ortaya konulacak düşünce ve araştırmaların gerek ülkemiz, gerekse tüm insanlığa büyük katma değer katacağına inanıyorum. Biz de üniversite olarak, bir elinde ceylan ve diğer elinde aslan olan, bu ikisini bir arada özgürce ve liberal bir şekilde yaşatmaya imkan tanıyarak bir felsefe üreten ve bunu çağları aşan değerlerle günümüze taşıyan Hacı Bektaş-ı Veli'nin bu mirasına sahip çıkmaya çalışıyoruz. Bu amaç doğrultusunda üniversitemiz bünyesinde bir enstitümüz bulunmakta ve burada görev yapan arkadaşlarımız, Hacı Bektaş-Veli'nin farklılıkları ayırt etmeksizin barış, kardeşlik ve hoşgörü içerisinde yaşamaya davet ettiği bu felsefesini bütün insanlığa yaymak için önemli çalışmalar yürütmekte" diye konuştu.
1. gün ilk oturum “Küresel Gelişmeler Işığında Liberalizmin Geleceği” başlığıyla Prof. Dr. Yusuf Tekin'in başkanlığında gerçekleşti. Oturumda Prof. Dr. Tanel Demirel ve Dr. Ahmet Taner birer sunum yaptılar.
2. oturum, “Türkiye'de Devletçilik ve Piyasa Ekonomisi” başlığıyla Prof. Dr. Bahadır Akın başkanlığında gerçekleştirildi. İlk konuşmayı Doç Dr. İbrahim Turhan gerçekleştirdi.
3. oturum “Cumhurbaşkanlığı Sistemi Üzerine Değerlendirmeler” başlığıyla Mehmet Uçum'un başkanlığında gerçekleşti. Dr. Gülsen Kaya Osmanbaşoğlu, Dr. Hilal Yazıcı ve Erkut Ayvaz birer sunum yaptılar.
Kongrenin 4. oturumu “Devrim Fikri, Devrimler ve Kapalı Yapılanmalarda Sorunlar” başlığında, Prof. Dr. Bekir Berat Özipek başkanlığında gerçekleşti. Bu oturumda Akif Kemal Koç, Dr. Mihriban Şenses ve Nurdan Balcı birer sunum yaptılar.
Liberal Düşünce Kongresi’nin ikinci gününde 5. oturum “Türkiye'de Hukuk Devleti ve Demokrasi ” başlığıyla Prof. Dr. Şükrü Karatepe başkanlığında gerçekleşti. Bu oturumda Dr. Mustafa Yaylalı ve Dr. Serdar Korucu birer konuşma yaptılar.
Liberal Düşünce Kongresi tüm katılımcıların tartışmalara yoğun biçimde katıldığı oturumlarıyla ve geniş sohbet imkânı bulduğu çay kahve aralarıyla verimli bir fikir alışverişine ev sahipliği yaptı.
Kongrenin gerçekleşmesine katkıda bulunan tüm katılımcılara, LDT ve özgürlük dostlarına, Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesi'ne ve Değerli Eğitim Derneği'ne özel olarak teşekkür ederiz.
Basında 2018 Liberal Düşünce Kongresi:
https://www.nevsehir.edu.tr/18369
https://www.cthaber.com/haber/1741794/rektor-bagli-2018-liberal-dusunce-kongresinde-konustu
2 Kasım Cuma
18.30 - 19.00 Açılış Kokteyli
19.00 - 21.00 Akşam Yemeği
3 Kasım Cumartesi
9.15 – 09.30 Açılış
Prof. Dr. Tanel Demirel, Liberal Düşünce Topluğu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı
Prof. Dr. Mazhar Bağlı, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü
09.30 – 11.00 Birinci Oturum
Küresel Gelişmeler Işığında Liberalizmin Geleceği
Oturum Başkanı: Prof. Dr. Yusuf Tekin, Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörü
Konuşmacılar:
Prof. Dr. Tanel Demirel, Çankaya Üniversitesi İİBF :
“Liberal Analizlerde Temel Yaklaşım Hataları”
Dr. Ahmet Taner, Siyaset Bilimci:
“Anarko Kapitalizmin Açmazları”
11.00 – 11.30 Çay Kahve Arası
11.30 – 13.00 İkinci Oturum
Türkiye’de Devletçilik ve Piyasa Ekonomisi
Oturum Başkanı: Prof. Dr. Bahadır Akın, Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı
Konuşmacılar:
Doç. Dr. İbrahim Turhan, İktisatçı: "Merkez Bankası ve Para Politikaları"
Prof. Dr. Selahattin Togay, Gazi Üniversitesi İİBF İktisat Bölümü: “Genel Ekonomi Politikaları ve Piyasa Ekonomisi”
Yenal Berzeg, İşadamı: “Piyasa Aktörleri Gözünden Fırsatlar ve Sorunlar”
13.00 – 14.00 Öğle Yemeği
14.00 – 14.30 2018 Yazı Yarışması Ödüllerinin Takdimi
14.30 – 16.00 3. Oturum
Cumhurbaşkanlığı Sistemi Üzerine Değerlendirmeler
Oturum Başkanı: Mehmet Uçum, Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Üyesi
Konuşmacılar:
Dr. Gülsen Kaya Osmanbaşoğlu, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü: “Cumhurbaşkanlığı Sistemi Bir Siyasal İnovasyon Olabilir mi?”
Dr. Hilal Yazıcı, Trabzon Üniversitesi Hukuk Fakültesi: “Yargının Bağımsızlığı ve Tarafsızlığı ilkesi bağlamında Cumhurbaşkanlığı Sistemi”
Erkut Ayvaz, Siyaset Bilimi Doktora Adayı, Univ. of Bamberg, SETA Araştırmacı: “Cumhurbaşkanı ve Siyasî Parti İlişkisi Üzerine”
16.00 – 16.30 Kahve Arası
16.30 – 18.00 Dördüncü Oturum
Devrim Fikri, Devrimler ve Kapalı Yapılanmalarda Sorunlar
Oturum Başkanı: Prof. Dr. Bekir Berat Özipek, Medipol Üniversitesi Siyaset Bilimi Öğretim Üyesi
Akif Kemal Koç, Sakarya Üniversitesi, Sosyoloji Bölümü, Doktora Öğrencisi: “İngiliz ve Amerikan Devrimlerine Fransız Devrimi Üzerinden Bir Bakış”
Dr. Mihriban Şenses, Uludağ Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Araş. Gör.: “Edmund Burke’ten Hareketle Devrim Eleştirisi”
Nurdan Balcı, Yeditepe Üniversitesi, Çevrim bilimi böl. Araş. Gör., İngiliz Edebiyatı Doktora Öğr. :“Kapalı Toplum ve İçyüzü: Bireyin Bekasında Yanıltma Kavramının Rolü”
18.30 Akşam Yemeği
4 Kasım 2018 Pazar
10.00 – 12.00 Beşinci Oturum:
Türkiye’de Hukuk Devleti ve Demokrasi
Oturum Başkanı: Prof. Dr. Şükrü Karatepe, Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Üyesi
Konuşmacılar:
Dr. Mustafa Yaylalı, İstanbul Şehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi: “Hukuk Devleti ve Hukukun Üstünlüğü Kavramları: Albert Venn Dicey ve Hans Kelsen”
Dr. Serdar Korucu, Sakarya Üniversitesi, İİBF: “Hukuk Devletine ilişkin Güncel Problemler”
12.00 Kapanış
12.30 – 13.30 –Öğle Yemeği