2010 Liberal Düşünce Kongresi
“Türkiye’de Demokrasi: AB Sürecinde Bir Yol Haritası”, 14-16 Mayıs 2010, Ankara
Liberal Düşünce Topluluğu’nun Friedrich Naumann Vakfı, Avrupa Liberal Forumu ve Uluslararası Demokratik İnisiyatif ile işbirliğinde Türkiye’nin Demokrasiye Geçişinin 60. Yılı Hatırasına düzenlediği “Türkiye’de Demokrasi: Avrupa Birliği’ne Üyelik Sürecinde Bir Yol Haritası” konulu uluslararası sempozyumda Türkiye’nin muhtelif illerinden 200’e yakın liberal demokrat akademisyen; hukukçu; sivil toplum gönüllüsü, gazeteci ve fikir adamı biraraya geldi.
Toplantının özel açış konuşmasında 60 yıl önce açık ve genel oy prensibiyle çok partili demokrasiye geçişin anlamına değinen Prof. Dr. Mustafa Erdoğan, Türkiye’nin “demokrasiye geçiş” halinin kronik bir sisteme dönüştüğüne, oysa temel kurumsal ve zihniyet değişikliklerine hâlâ ihtiyaç olduğuna işaret etti. Sonraki ilk oturumda özgürlük, mülkiyet ve adalet konulu sunuşuyla Arizona Üniversitesi Özgürlük Merkezi’nden David Schmidtz ufuk açıcı bir başlangıç yaptı. Onu takiben Dünyadan demokratikleşme tecrübelerine yer veren oturumda, Bask Parlamentosu eski Milletvekili Martin Aranburu İspanya; Milos Hodun Polonya ve Dr. Hüseyin Kalaycı da Belçika örneklerini anlatarak bunların Türkiye için ne ölçüde anlamlı olduğunu tartışıtı. Belçika’dan Dirk Verhofstadt Avrupa’dan gelen itiraz argümanlarına tek tek cevap veren konuşmasıyla Türkiye’nin AB üyeliğini destekledi.
Türkiye’nin somut özgürlük ve demokrasi problemlerine yer veren müteakip oturumlarda, 27 Mayıs askerî darbesinin 50. Yıldönümü vesilesiyle hâlâ etkili olan askerî ve sivil bürokratik vesayetin tahakkümü ile din ve vicdan özgürlüğünü garanti edecek seküler, liberal demokratik bir yapının önündeki hukukî ve siyasî engeller ortaya kondu. Bunlarla beraber, insan haklarına dayalı hukuk devletinin tesis edilememesinin sebepleri ele alınarak; sivil demokratik bir anayasaya olan ihtiyaç üzerinde duruldu. Bu çerçevede, AB’ye üyelik sürecinde Türkiye’nin ilgili kriterleri yerine getirmesi gerektiğine değinen Avrupa Parlamenteri Maartje Schaake’nin konuşması vesilesiyle, hem Türkiye’nin demokratikleşmesi hem de Avrupa Birliği’nin özgürlükçü bir yolda devam etmesi bakımından evrensel değer ve ilkeleri istisnasız olarak gözetmenin önemine dikkat çekildi.
Toplantıyı takip edenlerin hararetli katkılarıyla zenginleşen tartışmalar, Türkiye’de liberal demokratik bir sistemin muhtelif bakımlardan takipçisi olunacağına dair ümit verdi. Ayrıca, toplantıyla eş zamanlı düzenlenen Hürriyet Gecesinde, akademik ve meslekî çalışmalarıyla Türkiye’de özgürlüğün anlaşılmasına ve benimsenmesine yönelik katkılarından dolayı anayasa hukuku profesörü Ergun Özbudun’a 2010 Hürriyet Onur Ödülü takdim edildi.
Program detaylarını aşağıda bulabilrsiniz.
14 Mayıs 2010, Cuma
Açılış Resepsiyonu ve Akşam Yemeği
15 Mayıs 2010, Cumartesi
Açış Konuşmaları:
I. Oturum: Özgürlük, Serbest Piyasa Ekonomisi ve Türkiye Demokrasisi
Oturum Başkanı: Prof. Dr. Mehmet Altan, İstanbul Üniversitesi, İktisat Bölümü
Konuşmacılar:
Çay-Kahve Arası
II. Oturum Dünyadan Demokrasi Tecrübeleri,Türkiye ve AB
Oturum Başkanı: Prof. Dr. Ömer Çaha, Fatih Üniversitesi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
Konuşmacılar:
Öğle Yemeği
III. Oturum: 27 Mayıs’ın 50. Yılında Bürokratik Vesayet
Oturum Başkanı: Dr. Şahin Alpay, Bahçeşehir Üniversitesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü
Konuşmacılar:
Çay-Kahve Arası
IV. Oturum: Laiklik, Din Özgürlüğü ve Liberal Demokrasi
Oturum Başkanı: Prof. Dr. Atilla Yayla, Plato Meslek Yüksek Okulu
Konuşmacılar:
16 Mayıs 2010, Pazar
V. Oturum: Türkiye Demokrasisinin Anayasa Sorunu
Oturum Başkanı: Prof. Dr. Ergun Özbudun, Bilkent Üniversitesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü
Konuşmacılar:
Çay-Kahve Arası
VI. Oturum Hukuk Devleti, İnsan Hakları ve Türkiye
Oturum Başkanı: Orhan Kemal Cengiz, Avukat, İnsan Hakları Gündemi Derneği Başkanı
Konuşmacılar:
Kapanış ve Öğle Yemeği