İktisatçı Ünsal Çetin Türkiye'nin 2002 sonrası ekonomik dönüşümünü, Amerika'nın 1982 - 2002 arasındaki büyüme ve refah artışı yıllarına benzeterek, aynı adla anılan "Büyük Moderasyon" dönemi olarak adlandırıyor. Çetin, 1990'ların pür keyfiliğinin bırakıldığı, verimlilik normuna dayalı kural-benzeri politikalar sayesinde ekonomik büyüme ve refah artışını getiren kurumsal yapının oluşmaya başladığını anlatıyor. Ayrıca, 2010 - 2013 yıllarında Merkez Bankası'nın faiz oranlarını yapay biçimde aşırı düşük tutmasının yapay büyüme oranlarına sebep olmasıyla birlikte, Türkiye'nin 2014 sonrasında fiilen hızla büyümeye devam ettiğini ve tam olarak kurala dayalı politika izlememesine rağmen süreci az hasarla kapattığını tespit ediyor.
Bu çerçevede, Ünsal Çetin, Türkiye'de ekonomik büyümenin reel kaynaklarının yapay büyüme kaynaklarından daha üstün olduğunu ve asıl baskın gücün özel sektörün piyasa disiplini ile çalışarak üretkenliğini artırma gayreti olduğuna işaret ediyor. Son olarak, liberal demokratik sistem gereği kurallara dayalı para ve maliye politikalarının uygulanmaya devam ettiği ve bu kurallılığın açık bir biçimde anayasal teminat altına alındığı takdirde ekonomik büyüme ve refahın sürdürülebilir olacağını kaydediyor.
Titizlikle hazırlanan orijinal grafikler, tutarlı bir liberal perspektifle son 15 yılın para ve maliye politikalarının analizi ve sonrası için öneriler "Türkiye'nin 2002 Sonrası Büyük Moderasyonu" raporunda.
* Rapor 2002-2016 yılları arasındaki verilerle hazırlanmış özgün grafik ve analizler içermektedir.