2019 Liberal Düşünce Kongresi

#2019LDK

2019 Liberal Düşünce Kongresi 1-3 Kasım tarihlerinde Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi ile Değerli Eğitim Derneği’nin katkılarıyla Ürgüp Dinler Otel’de yapıldı. Kongre’ye Türkiye’nin her yanından gelen katılımcılar oturumlarda çeşitli perspektiflerde sunuşlar dinleyerek hem oturumlar etrafında müzakere etti hem de aralarda tanışma, sohbet etme, fikir alışverişinde bulunma imkanı buldu.

Açılışta konuşan NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı, birbirinden değerli bilim ve fikir insanını Nevşehir’de ağırlamaktan son derece heyecan ve mutluluk duyduklarını belirtti. Bağlı “Öncelikle siz değerli arkadaşlarımızı burada ağırlamaktan son derece heyecanlı ve mutlu olduğumu belirtmek istiyorum. Burada bulunan arkadaşların ekseriyeti liberal düşüncenin ve liberal düşüncenin ürettiği fikirlerin günümüz dünyasındaki temel sorunlara olan yaklaşımlarını akılcı bir yaklaşımla dile getirerek çözüm odaklı fikirlerini belirtmek için bir araya geldi. Ben de bir Sosyolog olarak hakikaten günümüzde çok ciddi iki krizle karşı karşıya olduğumuzu söyleyebilirim. Bunlardan birincisi, özgürlüğün insana ne tür bir imkân tanıdığı ve bu özgürlüğün sınırlarının neler olduğu meselesi. İkincisi ise, farklılıkları bir arada barış ve kardeşlik içerisinde yaşatacak sihirli bir formülün bulunması. Bu konulara bizim sosyolojideki yaklaşımımız, ortada kurumsal olarak herhangi bir handikap var ise bunun kurumsal bir düzlemde yasal çerçevede giderilebilmesi gerektiği fikridir. Öte yandan liberalizme belki kaynaklık eden herhangi bir problem varsa,  bireyin kendisinden bu problemi çözmesi gerektiği yönünden hareketle bir çözüm önerisi içerisinde olunması. Biz ne yazık ki, hem kamu otoritesi, hem bilim camiası hem de toplumun genel anlayışı bu benim bahsettiğim yaklaşım içerisinden daha ziyade bireyi değil, kurumsal yapılanmaları daha makro tedbirleri, vizyonları ve kuralları ön gören bir yaklaşımla sorunların çözümüne dair bir geleneği benimsemiş bir toplumdan geliyoruz. Dolayasıyla bana göre, Türkiye tek ve kurumsal olarak 1993’den bu yana var olan Liberal Düşüncenin, bu benim bahsettiğim geleneğin oluşturmuş olduğu handikapları bertaraf etme konusunda sahiden tek anahtar olduğuna inanıyorum” dedi.

Liberal Düşünce Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Tanel Demirel ise, “Açılış konuşmamda öncelikle Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesine ve Değerli Eğitim Derneği’ne çok teşekkür ediyorum. Bu kongreyi tüm dünyada liberal değerlerin düşüşte olduğunun söylendiği bir dönemde yapıyoruz. Bütün dünyada etnik ve dini ayrımcılık, dışlayıcı zenofobik milliyetçilik, seçimlere indirgenmiş bir demokrasi anlayışıyla ortaya çıkan bir otoriter popülist hareketlerin yükseldiğini görüyoruz. Bu evrensel insan hakları düşüncesini değersizleştirip denge ve denetleme mekanizmalarını tamamen anlamsız hale getirmeye çoğunlukçu bir anlayışısın hakimiyeti veya yükselişi söz konusu. Bir çok ülkede sanki 1930’lu yılları andırırcasına liberal değerlerin sorgulandığı, liberalizm ve liberal demokrasinin sonunun geldiği iddiaları dile getiriliyor. Bu iddialar başka vesilelerde de belirtiğimiz gibi çok abartılı iddialar. Biraz tarih bilenler bilir, defalarca özellikle sosyalistlerin kapitalizmleri ilan ettikleri fakat kapitalizmin o çok bekledikleri sonunun bir türlü gelmediğini görüyoruz.  Fakat buradan apoletiz bir tutum takınarak her şeyin yolunda olduğu gibi bir fikre de kesinlikle kapılmamak gerekiyor. Gerçekten de bütün dünyada yükselen bir anti liberal bir dalga var. Bu anti liberal dalgayı düzgün bir şekilde teşhis edip, neler yapılması gerektiğine dair hem Türkiye’de hem dünyada liberallerin bu mesele üzerine kafa yormaları gerektiği çok açık” diye konuştu.

Kongrenin ilk günü açılış konuşmaslarından sonraki ilk bölümünde Liberal Düşünce Topluluğu’nun lisans öğrencileri arasında düzenlediği “Ödüllü Yazı Yarışması”nın kazananları ilan edildi. “Kilasik Liberalizmde Birey ve Hakları” konulu 2019 Yazı Yarışmasının seçici kurulu; Arda Akçiçek, Oğuzhan Yanarışık ve Salih Zeki Haklı’dan oluşmuştur. Seçici kurulun değerlendirmesine göre sılama şöyle oluşmuştur; “Daha İyi Bir Dünyanın Formülü: Güçlü Birey ve Hakları; Yaşam, Hürriyet, Mülkiyet”  adlı yazısıyla Haldun Barış birinci; “Klasik Liberalizm ve Taşıyıcı Kavramları” yazısıyla Müşerref Merve Şahin ikinci; ”Klasik Liberalizm: Özgürlük, Barış, Adalet” başlıklı yazısıyla Ayyüce Dalkılıç üçüncü olmuştur. Arkadaşlarımızı tebrik eder başarılarınının artarak devam etmesini temenni ederiz. Ayrıca dereceye giremeyip teşvik ve teselli ödülüne layık bulunan arkadaşlarımızı da kongreye davet edip kendileriyle bizzat tanışma fırsatı bulduğumuz için ayrıca memnun olduk.

Program

1 Kasım Cuma

17.00 Kayıt Açılış
18.30 – 19.00 Açılış Kokteyli
19.00 – 21.00 Akşam Yemeği

2 Kasım Cumartesi

09.30 – 10.00
Açılış Konuşmaları
  • Prof. Dr. Tanel Demirel
    Liberal Düşünce Topluluğu Derneği YKB
  • Prof. Dr. Mazhar Bağlı
    Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü
10.00 – 10.30 2019 Yazı Yarışması Ödül Töreni
10.30 – 12.00
1. OTURUM: Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi: Sorunlar, Avantajlar
Oturum Başkanı: Prof. Dr. Atilla Yayla
Prof. Dr. Haluk Alkan (İstanbul Üniversitesi)
“Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin Geleceğine İlişkin Bir Değerlendirme”
Prof. Dr. Bayram Coşkun (Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi)
“Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde İdari Yapılanma Üzerine Değerlendirmeler”
Dr. Cem Duran Uzun (Çankaya Üniversitesi)
“Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinin Hukuki Rejimi ve İlk bir Yılı”
12.00 – 12.30 Çay Kahve Arası
12.30 – 13.30
2. OTURUM: Türkiye’de Üniversiteler ve Akademik Özgürlükler
Oturum Başkanı: Prof. Dr. Bekir Berat Özipek
Dr. Ayşe Mahinur Tezcan (Muş Alpaslan Üniversitesi)
“Akademi Siyaset İlişkisi: İktidara Meşruiyet Kazandırma Aracı Olarak Üniversite”
Doç. Dr. Tezcan Durna (İletişim Bilimci, um:ag GYY)
“Dört Duvardan Sokağa: Akademi Yeniden”
13.30 – 14.30 Öğle Yemeği
14.30 – 16.00
3. OTURUM: Özgürlük, Demokrasi ve Hukuk Tartışmaları
Oturum Başkanı: Doç. Dr. Metin Uçar
Prof. Dr. Emrah Beriş (Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi)
“Demokrasi Teorisinde Güncel Tartışmalar”
Dr. Vahap Coşkun (Dicle Üniversitesi)
“Yargı Üzerine Birkaç Not”
Mehmet Gün (Avukat, Daha İyi Yargı Derneği Başkanı)
“Adalet Yüksek Kurumu Önerisi”
16.00 – 16.30 Ara
16.30 – 17.30
4. OTURUM: Para Politikası Tartışmaları
Oturum Başkanı: Prof. Dr. Selahattin Togay
Dr. Orhon Can Dağtekin (Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi)
“Kripto Paralar ve İdeolojik Altyapılarının Gelecekte Para Politikalarına Olası Etkileri”
Dr. Tolga Dağlaroğlu (Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi)
“Gelişmiş Ülkelerde Geleneksel Olmayan Para Politikalarının Etkinliği ve Modern Para Politikası Teorisinin Mali Baskınlık Problemi Açısından Değerlendirilmesi”
18.00 – 20.00 Akşam Yemeği

3 Kasım Pazar

09.30 – 11.00
5. OTURUM: Edebiyat, Sanat ve İdeoloji
Oturum Başkanı: Dr. İbrahim Sarıtaş
Prof. Dr. Hasan Yücel Başdemir (Ankara Üniversitesi)
“Sovyet Totaliterizmine İki Tarz Edebi Eleştiri: Ayn Rand ve Cengiz Aytmatov Karşılaştırması”
Volkan Severcan (Oyuncu)
“Sanat ve Devlet: Farklı Bir Bakış”
Aytekin Yılmaz (Yazar)
“Edebiyatta Sol Tahakküm”
11.00 – 11.30 Ara
11.30 – 12.30
6. OTURUM: Yeni Çalışmalar Genç Akademisyenler
Oturum Başkanı: Dr. Yasemin Abayhan
Berfin Çakın (İstanbul Medeniyet Üniversitesi)
“Farklılaşan Ötekiler: Ekşi Sözlük’te Kürtlere ve Suriyeli Sığınmacılara İlişkin Sosyal Temsillerin Karşılaştırılması”
Burak Özer – Dilvin Özen (İstanbul Medeniyet Üniversitesi)
“Kemalist İdeoloji Bağlamında, Kent-Taşra Kurgusu ve Kent Psikolojisi”
12.30 – 13.30 Kapanış ve Öğle Yemeği

Katılım

Son başvuru tarihi: 28 Ekim 2019 (saat 15.00’a kadar)
(Bu tarihten sonra oda rezervasyonu yapılamamaktadır.)

Kayıt formunu dolduran katılımcılara oda rezervasyonu LDT tarafından yaptırılmaktadır.

Kayıt Ücretleri

İki kişilik odada akşam yemeği, sabah kahvaltısı, öğle yemeği ve Konaklama dahil
1 gün konaklama ile = 100 ₺
2 gün konaklama ile = 200 ₺

Tek kişilik oda farkı gün başına 100 ₺’dir. Tek kişilik odada kalmak isterseniz lütfen bunu kayıt formunuzda belirtiniz.
Kayıt ücretini nakit olarak kayıt masasındaki görevlilere ya da kredi kartı ile resepsiyona ödeyebilirsiniz. Kongreye ulaşım katılımcıların kendi sorumluluğundadır.

Havayolu ile seyahat etmek isteyen katılımcılar Kayseri (uçuşlar daha sıktır) veya Nevşehir havaalanlarını tercih edebilirler. Bu havaalanlarından ücretli özel servislerle Ürgüp Dinler Otel’e doğrudan ulaşım mümkündür. Ulaşım yaklaşık 45 dakika ile 1 saat arasındadır.

Fotoğraflar

Kongre Oturum Videoları






E-posta listemize kaydolarak Faaliyetlerimizden haberdar olun!

Yeni içerik ve etkinlik duyuruları e-postanıza gelsin

Go to Top